Wie zijn wij

Over het ontstaan van het OVVE – Het Orkest van de Vorige Eeuw

Het OVVE vindt zijn oorsprong in een televisie-uitzending van Podium Witteman in januari 2017. Floris Kortie, de creatieve rechterhand van Witteman, is op het idee gekomen om tegenover een piepjonge dirigent, 16 jr, oud talent van 70 + in de ring te gooien. Zo wordt voor de uitzending een symfonie orkest samengesteld uit ervaren amateurs en professionele musici. Velen van ons blijken elkaar te kennen uit het Nederlands Studenten Orkest. Zij scharrelen nog meer bekwame muziekvrienden, amateur en professioneel, uit de vorige eeuw bijeen, onze oudste is bassist Jan: 93! Een nieuw orkest met oude musici is geboren: het Orkest van de Vorige Eeuw, het OVVE. Marien van Staalen, solocellist van het Rotterdams Phiharmonisch, die vroeger bij het NSO soleerde en het later dirigeerde, is graag bereid voor ons orkest te staan.

Precies één jaar na de spannende tv-uitzending, 26 januari 2018 debuteren wij, het nieuwe OVVE, in Kasteel de Haar in Haarzuilens. Ons eerste concert openen wij met de sopraan Maaike Kitslaar die een tekst maakt over het ontstaan van dit orkest, op de wijs van de Habanera, de Carmen van Bizet: kippenvel met humor! Dan volgt de 3de symfonie van Beethoven, de Eroica. Wij zijn de helden, het startschot van het Orkest van de “Eeuwige Jeugd” heeft geklonken.

Het orkest geeft vanaf dan 2 x per jaar een concert; het tweede concert vond plaats op 10 april 2018 in de Paaskerk in Baarn, met op het programma Schuberts zesde symfonie en het celloconcert van Saint-Saëns met een jong opkomend talent, een beeldschone Koreaanse die voor deze gelegenheid overvloog uit Washington, D.C.. 

In de volgende concerten spelen wij o.a. Poulenc’s “Sinfonietta”, Beethoven Symfonie No. 6, Bizet’s in Symfonie in C, en Kristina Bitenc zingt tranen trekkende aria’s uit de bekende opera’s. Inmiddels hebben wij vele beroemdheden mogen begeleiden.

De deelnemers komen uit het hele land, wij repeteren in de centraal gelegen provincie Utrecht, de concerten vinden op verschillende locaties plaats. Met het OVVE werken wij aan twee projecten per jaar, in de lente en in de herfst. Er gaan 4 hele repetitie dagen gedurende 1 maand vooraf aan de concertdag. Wij zijn inmiddels uitgegroeid tot een orkest met meer dan 70 deelnemers.  

Door de Corona stop hebben wij onze concerten in maart en oktober 2020 en in maart 2021 moeten annuleren, maar nu swingen wij weer volop.

1e repetitie van het OVVE najaar 2017.
Op de voorgrond het eerste bestuur met vlnr: Gerard Wiarda, Pauline Schuyt, Sip Reintsema en Janneke Westendorp

Meer informatie: Jet Bensdorp